11 Haziran 2010 Cuma

Yazar ne yazar, ne yazamaz?

New Yorker'ın edebiyatın en çok gelecek vaat eden yeni seslerini duyurduğu "20 under 40" listesinden Joshua Ferris, 1974 doğumlu. Ülkemizde bir reklam ajansının penceresinden ekonomik krizi hicveden ilk kitabı Ve İşimiz Bitti ile tanınan yazarın yeni kitabı The Unnamed sonbaharda raflarda olacak. Hürriyet Keyif, Ve İşimiz Bitti'nin yayımlanması akabinde 29.06.2008 tarihinde Ferris ile bir söyleşi yapmıştı; bakın o zaman neler demiş Ferris:


Yazdığınız sürece "gerçek" bir yazarsınız, bu kadar basit. Yazar olmak için gereken de bu: Okumak ve yazmak. Disiplin. İrade. Arzu. Yoğun bir düşünce süreci. Usanmadan araştırma. Bol sabır. Ve tonlarca uğraş.

S: Bir yazar sürekli mi yazar yoksa "geldikçe" mi?

Ferris: Herkesin yazı alışkanlığı farklı. İngiltere'nin bence en büyük yazarı Anthony Troloppe, her gün üç saat yazıp postanedeki işine gider, ardından kriket maçlarını izler, ata binermiş. Öldüğünde neredeyse elli tane roman yazmıştı. Bazıları da otuz yıl boyunca uğraşıp tek bir eser çıkarırlar. Ben masa başı işi gibi her gün en az altı saat çalışırım.


Ferris'in yeni kitabı ve haberleri için bizi takip etmeye devam edin! Aşağıda yazarın odası, The Guardian arşivinden.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder