19 Temmuz 2010 Pazartesi

Sesin simyası


Nick Cave'in Britanya'daki yayıncısı Canongate'den gelme taptaze bir haber; İskoçya'daki Dundee Üniversitesi, şair, yazar, şarkıcı ve müzisyen kimliğiyle tanıdığımız ve sevdiğimiz Nick Cave'e onursal doktora unvanı vermiş ve şahane bir konuşma eşliğinde yapılan törenle kendisini taçlandırmış. Sanatın karanlık gücünden, hayata değer katan sihirinden ve hayal gücünün tesirinden bahseden konuşmacı Kirsty Gunn, Cave'in yeraltından yükselen güçlü sesinden ve sanatının simyacılara eşdeğer dönüştürücü niteliğinden bahsetmiş. Devamı Nick Cave'in geçtiğimiz yıl yayımlanan romanı Bunny Munro'nun Ölümü'nden gelsin:


“Siz bana Bunny diyebilirsiniz,” der Bunny ve ellerini kulaklarının arkasına koyup tavşan gibi sallar.

Alçak, nahoş bir kıkırtı yükselir Charlotte’un gırtlağından. Alnındaki kisti kurcalayıp, “Şaka ediyorsunuz, değil mi?” der.

Bunny, birden, bütün kanıtlar aksini işaret ettiği halde, bu konuşmayı uçurumun kenarından çekip kurtarabileceğini hisseder ve “Çok ciddiyim, Charlotte,” der.

“Ben böyle bir adı ancak şeyime verebilirim…”

“Tavşanınıza mı?”

Charlotte elinde olmadan yumuşar, gülümser ve “Evet… Tavşanıma,” der.

Bunny, Charlotte’un süper biçimli bacak kasının seğirdiğini görür ve mutlu, ozonlu havada pembe havlu şortun bacaklarından aşk kıvılcımlarının sıçradığını gördüğünü sanır. Bundan cesaret alıp kadına doğru eğilir, kaşlarını oynatarak, “Şey, Charlotte, tavşanlar hakkında ne derler biliyorsun, değil mi?” der.

“Hayır. Bilmiyorum. Ne derler?”

“Şey, tavşanlar… ee… şey, biliyorsun…” der Bunny.

Charlotte, “Hayır, bilmiyorum,” der ve ardından perdenin Bunny’nin parmaklarının arasından bir çocuğun uçan balonunun ipi gibi kayıp gitmesine neden olan bir şey söyler.


“Bu numara kadınları gerçekten etkiliyor mu, Bunny?”


(Bunny Munro'nun Ölümü, Nick Cave. Çeviren: Avi Pardo.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder