10 Kasım 2010 Çarşamba

Masa başı

Hareketli ve heyecanlı geçen bir kitap fuarının ardından, bizde haberler bol. Öncelikle geçtiğimiz hafta İstanbul'da olan Etgar Keret'in ziyaretinin güzel geçtiğini ve Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü'nün ilk baskısının fuarda tükendiğini, yeni baskının matbaadan gelmesini beklediğimizi belirtelim ve İTEF bünyesinde katıldığı etkinliklerde Keret'i yalnız bırakmayan okurlarına teşekkür edelim. Karga'daki panelde zeminin kalabalığı taşıyıp taşımayacağını bile düşündüm, gördüğü büyük ilgi yazarı sevindirdi. Epey olaylı birkaç gün yaşadık Keret ile, otelinin epey yakınında gerçekleşen canlı bomba saldırısı da dahil, ama Keret İstanbul'dan ve buradaki okurlarından çok etkilendi. Yeni kitabın çevirisine başladık bile, yazar basın mensuplarıyla da oldukça ilginç görüşmeler yaptı, bunları da bu ay içerisinde farklı mecralarda göreceksiniz diye tahmin ediyorum.

Fuara ilk defa katıldık bu sene ve benzersiz bir deneyim oldu. Kitaplarımızı okuyan ve bizi takip edenlerle yüz yüze gelmek, hazırladığımız kitapları sahiplenen okurları tanımak bizleri çok mutlu etti, kitap hazırlığı aşamasında masa başında ve yalnız geçirdiğimiz zamanların sonucunda çoğaldığımızı hissettik. Fuarda en çok ilgi gören kitaplarımız Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü, Eğrisi Doğrusu, Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın ve Ne Nedir oldu; Joshua Ferris, Rivka Galchen, Woody Allen, Jonathan Safran Foer, Dave Eggers gibi yazarlara ilgi büyüktü. Şimdi fuarın tüm yorgunluğuna rağmen yenilenmiş bir biçimde ve farklı bir vizyonla döndük masalarımızın başlarına ve artık yalnız olmadığımızı bilerek yeni kitaplar hazırlamayı sürdürüyoruz. Bu yıl bitmeden Joshua Ferris, Shirley Jackson, David Foster Wallace ve Jack Kerouac'tan gelecek şahane romanları şimdiden beklemeye başlayın!


Fuarda çalışmak fuar gezmek gibi olamıyor ama vakit bulduğumda uğradığım yerlerde yıl içinde gözden kaçırmış olduğum pek çok güzel kitapla karşılaştım ve pek çok yayınevi çalışanıyla tanışma fırsatı yakaladım; okudukça o kitapları da bu sayfalarda size tanıtmaya çalışacağım. Şimdilik, Alef'ten çıkan ve yazarı Arnon Grünberg yine İTEF kapsamında İstanbul'u ziyaret eden Tirza'yı eğer hâlâ okumadıysanız incelemenizi önereyim.

Önümüzdeki günlerde Etgar Keret ile ilgili bazı sürprizlerimiz olacak, şimdiden çıtlatmayayım, önümüzdeki günlere saklayayım. Yazının görseli Ukrayna'da bir tuvalete ait, sanatçı Banksy'ye yeni bir yorum getirmişe benziyor; bir şeyler çağrıştırdı mı? Serbest çağrışımlarınız ve elbette, kitabınız bol olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder