27 Aralık 2010 Pazartesi

Zaman

Senenin son haftasına resmen adım atmış bulunuyoruz. Okunacak metinler, hazırlanacak kitaplar yeniden değerlendiriliyor, programımız her zaman olduğu gibi özetler eşliğinde yeniden şekillendiriliyor. David Foster Wallace'ın İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler'ini 2011'in ilk aylarına saklama kararı aldık; 2011 ayrıca Siren dokunuşuyla Jack Kerouac, Henry Miller, Dave Eggers, David Grossman, DBC Pierre gibi yazarların yeni çıkacak kitaplarını da deneyimleyeceğiniz yıl olacak. Çağdaş edebiyata tam gaz devam diyoruz ve bizi izlemeyi sürdürmenizi diliyoruz.


Ocak ayının ilk kitabı Amerikan edebiyatının en ilginç figürlerinden biri olan Shirley Jackson'dan gelecek olan bir klasik: Tepedeki Ev. Shirley Jackson, genç yazarlar ve özgün sesler için bir platform olarak kurguladığımız Siren'in halihazırdaki en yaşlı yazarı olacak - ama sayılara, senelere fazla aldanmamak gerek; Jackson, yaşadığı dönemin çok ötesinde eserlere imza atmış, hayli ilginç ve biraz da gölgede kalmış bir karakter. Dolayısıyla Siren'in çizgisine ruhen cuk oturduğunu söyleyebiliriz. Tepedeki Ev, klasik anlamda bir perili ev romanı; ama bu tanımlamanın basitliğine de aldanmamak gerek. Shirley Jackson öyle bir figür ki Stephen King'den Joyce Carol Oates'a ve Neil Gaiman'a değin pek çok yazar dehası karşısında saygı duruşuna geçmiş ve Jackson'u örnek aldıklarını beyan etmişler. 48 yıllık kısacık yaşamına birkaç çocuk, 6 roman, bir evlilik ve pek çok kısa öykü sığdırmış Jackson; öykülerinden Piyango (The Lottery) New Yorker dergisinin tarihçesinde halen yayımı ardından en çok tepki alan, tabiri caizse yeri yerinden oynatan öykü olarak geçiyor. Basınla konuşmaktan hoşlanmayan Jackson; yoğun alkol ve sigara tüketimi, mustarip olduğu psikolojik rahatsızlıklar ve cadılıkla uğraştığına yönelik iddialarla da tanınıyor. Tepedeki Ev, Shirley Jackson'ın Türkçede yayımlanacak ilk romanı, çevirisini Dost Körpe'nin yaptığı kitap 2011'in ilk günlerinde raflarda olacak.

Jackson'ı müjdelemişken devam edelim; Newsweek Türkiye dergisinin Yılın En İyileri sayısındaki 10'luk Yılın Kitapları listesinde 2 kitabımız yer alıyor: Dave Eggers'dan Ne Nedir ve Jonathan Safran Foer'den Her Şey Aydınlandı. Radikal Kitap'ın Yılın En İyi 50 Kitabı listesinde ise özellikle geçtiğimiz günlerde burada sık sık bahsettiğimiz Etgar Keret'in Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü yer almakta. Sene sonunun güzelliği, özet şansı tanıması kişiye - listeler bu anlamda da faydalı. Kendi kişisel Yılın En İyi Kitapları listem bir yana; sizinkileri merak ediyorum. O yüzden bir güzellik yapacağız ve 31 Aralık Cuma gününe değin bu post'u -başlığa tıklamanız gerek, bir tür blogger azizliği- açıp bu sene en çok beğendiği kitapları bizimle paylaşan blog okurlarımıza Etgar Keret'in Gazze Blues'unu hediye edeceğiz. Haydi, yorumları bekliyoruz! Size ulaşabileceğimiz bir e-mail adresi bırakmayı da unutmayın.

Yazının görseli Giacometti'nin Yürüyen Adam'ı; bir şeyler çağrıştırdı mı? Yoksa Joshua Ferris'in Bilinmeyen'ini veya Bilinmeyen'e dair burada yazdıklarımızı okumadınız mı?

5 yorum:

  1. Vernon "God" Little çok sevdiğim ve hayatımda önemli yeri olan bir kitaptır. DBC Pierre'in adını görünce heyecanlandım. Hangi kitabını yayınlayacağınızı merak ediyorum.

    2010'da okuduğum en iyi kitaplar ise -sıralama gözetmeksizin- şöyle;

    Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü - Etgar Keret
    Nimrod Çıldırışları - Etgar Keret
    Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser - Dave Eggers
    Erken Kaybedenler - Emrah Serbes
    Sonbaharda Sarhoş Bir Kasaba - Ferhat Uludere
    Ziyan - Hakan Günday
    Son Yaya - Ray Bradbury
    Gazze Blues - Etgar Keret, Samir El Youssef
    Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun - Hatice Meryem
    Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın - Jonathan Safran Foer
    Her Şey Aydınlandı - Jonathan Safran Foer
    Ne Nedir - Dave Eggers
    Ablamın Mutluluk Fotoğrafı - Richard Yates
    Kadından Sakıncalı - Ayşe Kilimci
    Taşıdıkları Şeyler - Tim O'Brien

    YanıtlaSil
  2. Böyle bir liste yapmaya girişirken 2010'da çıkan yayınların pek azını okuduğumu fark ettim. Sıralamaya koymaksızın, bu yıl en beğenerek okuduğum kitaplar:

    Gazze Blues - Etgar Keret & Samir El Youssef
    Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü - Etgar Keret
    Taşıdıkları Şeyler - Tim O'Brien
    Ödlekler Cesurdur - William Saroyan
    Bir Garip Cindi Zümrüdüanka - Ali Teoman
    Fransız Teğmenin Kadını, Kolleksiyoncu - John Fowles
    Toza Sor, Los Angeles Yolunda - John Fante
    Manzaradan Parçalar - Orhan Pamuk
    Yeraltı Sakinleri - Jack Kerouac
    Karanlıkta Kahkaha - Nabokov

    Şu anlık aklıma gelenler bu kadar...

    YanıtlaSil
  3. Bu yıl Manzaradan Parçalar'ı (Orhan Pamuk) İyi İnsan Bulmak Zor'u (Flannery O'Connor) Roberto Bolano'nun Vahşi Hafiyeler'ini, Grünberg'in Tirza'sını ve biraz geç keşfettiğim Ingeborg Bachmann'ın Malina'sını severek okudum. Ama okumadığım kitaplar, okuduklarımdan fazla, beni bekliyorlar :)

    YanıtlaSil
  4. Yorumlara ve doğrudan e-posta olarak gönderdiğiniz tüm iletilere teşekkürler. info@sirenyayinlari.com'a adres bilgilerinizle birlikte bir mesaj atarsanız, kitaplarınızı bir an evvel yollarız.
    Mutlu seneler!

    YanıtlaSil
  5. 2010 yılında okuduğum en iyi kitap Jess Walter'in 'Körler Ülkesi'ydi. Okumamın üzerinden epey zaman ve epey kitap geçmiş olsa da hala etkisinden kurtulamadım. Dilerim yazarın diğer kitapları - Over Thumbled Graves, Citizen Vince, vs - da dilimize çevrilir...

    YanıtlaSil