10 Ocak 2011 Pazartesi

Daha zinde, daha mutlu, daha üretken

Joshua Ferris, Bilinmeyen'de adı konulmamış bir şeylerin pençesinde yaşayan bir karakterin öyküsünü anlatıyor; kontrol edemediği yürüme nöbetleri yüzünden her şeyini yitiren, zihni ve bedeniyle amansız bir mücadeleye giren bir adamın öyküsünü... Yerleşik düzene katılmayı reddederek yaşamak, dolayısıyla bir "yürüyüp gitme" halinde olmak Amerikan geleneğinde oldukça eskilere uzanan bir hadise - 19.cu yüzyıl ortalarında trenlerle kaçak olarak seyahat eden ve geçici işlerde çalışıp sokaklarda yaşayan hareket halindeki kimselere "hobo" deniyor. Bilinmeyen'in ana karakteri Tim'e öncelikle seçimlerini kendi iradesiyle yapmadığı için hobo demek çok doğru olmaz, ancak sonuçta hobo geleneğinden izler taşıyacak şekilde yollara düştüğü söylenebilir.


Yazının başlığına geri dönelim; daha zinde, daha mutlu, daha üretken... 90'ların efsane grubu Radiohead'in OK Computer albümünde yer alan Fitter, Happier'ın girişi; robotize bir ses hepimizin hayatları adına bir özet geçiyor: daha zinde, daha mutlu, daha üretken, içkiyi fazla kaçırmıyor, spor salonunda düzenli egzersizler (haftada 3 gün)şu anki iş arkadaşlarıyla ilişkilerini geliştiriyor, huzurlu, iyi besleniyor (mikrodalga yemeklerine ve doymuş yağlara son)... iyi uyuyor (kabuslara son)paranoyalara son, tüm hayvanlara karşı dikkatli (artık örümcekleri ıslatıp küvet deliğinde boğmuyor) eski dostlarıyla bağını koruyor (sıklıkla birlikte içmeye gidiyor)(dürüst) bankasındaki kredisini sıkça kontrol edecek (duvardaki delik)kendisini kayıranı kayırıyor, hoşlanıyor ama aşık değil, emirlere uyan bir yardımsever, pazarları çevre yolundan doğru süpermarkete (güveleri öldürmeye ve karıncaların üzerine su dökmeye son)... Böyle devam eden kayıt, şöyle sonlanıyor: toplumun yetkin ve bilgili bir üyesi (idealizm değil pragmatizm) topluluk içinde ağlamayacak, hasta olma olasılığı daha az, buluttan nem kapıyor (arka koltuktaki bebeğin vurulması)iyi bir hafızası var, güzel bir filmde ağlayabiliyor hala, hala salya sümük öpüşebiliyor, boş kafalı ve esrik değil artık, lanet olası kışın o dondurucu soğuğunda sopaya bağlanmış bir kedi gibi (zaaflarına gülebilme yeteneği)sakin, daha uyumlu, daha sağlıklı ve daha üretken, antibiyotik verilip kafese kapatılmış bir domuz gibi...


Radiohead'in robotunun anlattıkları aslında Tim'in "hastalanmadan" önceki hayatıyla epey örtüşüyor, düşündürücü olan tüm bunların bizlerin kendi isteklerimiz doğrultusunda yönettiğimizi sandığımız hayatlarımızla ne denli örtüştükleri. Yazıya hobo geleneğinden bahsederek başlamıştık; bugün bu terimi google'da ararsanız öncelikle popüler bir kadın çantası modelinin ismi olduğunu göreceksiniz.

Ne demiştik? Daha zinde, daha mutlu, daha üretken...

İyi haftalar!


(Radiohead sözleri, ekşisözlük'ten exfestos adlı kullanıcının girişinden alınmıştır. Yazının üst görseli hobo işaret dilinde havlayan köpeklere dikkat çekmek için kullanılan sembol. Alt görsel yine hobo işaret dilinde şu anlama geliyor: Buradan hemen uzaklaş.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder