14 Şubat 2011 Pazartesi

Şşşt!


Sayın Arada Ormanda Gezer Primatolog Bayan,

Şşşt! Korkma güzelim. Oku lütfen. Berbat maymun yazısına takılmayıp kalbimi okumaya çalış. Aslında sana bunları söylememem lazım; söylememeyi gerçek anlamında kullanıyorum; çünkü bırak yazmayı, dil kullanma becerisini bile edinemedim, hiçbirimiz edinemedik. Ama kim takar şimdi dili? Konuşmam lazım. Bir daha bu ormana hiç dönemeyebilirim. Bir daha ırmak kıyısındaki kampına hiç uğramayabilirim, bitkinmiş gibi yapıp senden zorla kazandığım güvene de dayanarak beni kucağına almana, saç derimdeki pıtrakları ayıklamana ve bana vermiş gibi göründüğün “Ari” ismiyle seslenmene izin veremeyebilirim. Böyle olursa, eğer dönemezsem, bilmeni isterim ki Ari, nehir kıyısında geçirdiğimiz akşamüstlerini çok özleyecek. Gerçek adımın Mike olması kimin umurunda?

... Sen de bir bilim insanı olarak doğanın acımasızlığını, kayıtsızlığını, kendisi dışında hiçbir şeye beş paralık değer vermediğini görmüşsündür, bu böyle; çünkü doğanın doğası böyle, yani Gilbert öyle diyor, ama ben, kamp civarındaki konuşmalarınıza kulak misafiri olduğumdan diğer meslektaşlarının, bu arada kocanın da aksine senin şempanzelerin en az insanlar kadar hasta ruhlu ve içten pazarlıklı oluşlarını kabullenemediğini de biliyorum.


Seni bu kadar sevmemin nedenlerinden biri de bu.



(Yukarıdaki metin, 3 Harfli Kelime Aşk'ta; Sam Lipsyte imzasıyla ve Sıla Okur çevirisiyle yer alıyor. Sam Lipsyte'ın geçtiğimiz yıl epey ses getiren romanı Talep (The Ask) önümüzdeki aylarda Algan Sezgintüredi çevirisiyle raflarda olacak. Kendine has ironi ve tarzıyla öne çıkan yazar, bize göre 2011'in en keyifli sürprizlerinden biri. Üç Harfli Kelime Aşk, burada daha önce de belirttiğimiz gibi bizlere ısrarla pompalanan aşk kavramına muhalif bir "aşk" mektupları derlemesi ve çağımızın en önemli yazarlarından bazılarının katkılarıyla hazırlanmış. Görsel Banksy'ye ait bir duvar işi ve bir açık artırmada 234,000 dolara alıcı bulmuş. "Şimdi gülebilirsiniz ama günün birinde güç bizde olacak." İyi haftalar!)

1 yorum: