4 Şubat 2011 Cuma

Sürtüşme

Son blog yazımızda Etgar Keret'in öykülerinden uyarlanan $9.99'un trailerına yer vermiş ve bunlardan birinden bir fragman yayımlamıştık. Aşağıdaki söyleşide TimeOut New York dergisi Keret'e 'hayatın anlamı'nı soruyor, cevaplar ilginç.

S: İnsanlar neden cevabı olmayan sorulara kolay yanıtlar ararlar?

Keret: Bence film kolay yanıt arayanlar değil de aramaktan vazgeçmiş olanlar hakkında. Bazen arayış da kendi içinde bir anlam taşır. Hayatın anlamını arayan karakterle onu yadırgayan diğerleri arasındaki fark, arayış içinde olanın ne denli naif olursa olsun vazgeçmemiş olduğudur. Buna resmen kafayı takmış. Diğerleri ise bir zamanlar önemsedikleri soruların yanıtlarını bir kenara bırakmış, çoktan hayatları için yaptıkları B ve C planlarına geçmişler.

S: Yaşınız ilerledikçe meylettiğiniz temaların ve tarzınızın değiştiğini düşünüyor musunuz?

Keret: Eskiden beni rahatsız eden şeyler yüzünden halen rahatsız oluyorum; ama artık birilerinin yüzüne bir yumruk patlatma dürtüsü duyduğum söylenemez. Geçmişte yazdığım öyküler hep benimle mutluluğun arasında duran şeylere ve başarısızlığa dairdi. Şimdiyse öykülerim o şeylerle uzlaşmaya ve başarısızlığa dair... Başarının insanı ürküten bir yanı var aslında. Hayatla arandaki sürtüşme paydasını düşürüyor.


Benim öykülerimde ana tema tam da bu sürtüşmedir zaten.

Duymayan kalmasın, Etgar Keret'in öyküsü Kneller'in Mutlu Kampı'ndan uyarlanan Wristcutters (Bilekkesenler) adlı kült film, !f bünyesinde izleyicilerin gösterilmesi için oy verdiği 5 filmden biri. Keret ay sonunda İstanbul'da filmin gösterimine katılacak ve senaryo yazımı konulu bir panelde katılımcı olarak yer alacak. Ayrıntılar !f'in web sayfasında, tarihi şimdiden not edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder