3 Mart 2011 Perşembe

İlham kaynağı

Burada sık sık yazıdan, yazıya yönelik süreçlerden ve zaman zaman da edebiyat eserlerinin farklı okumalarından, uyarlamalardan bahsediyoruz; farklı okumalar sadece kişilere ya da beyazperdeye özgü değil elbette, müzisyenler de edebiyattan feyzalarak ilginç işlere imza atıyorlar. Edebiyat çıkışlı bir playlistle karşınızdayız bugün, edebiyata biraz da müzik üzerinden bakalım:

A Good Man Is Hard To Find - Sufjan Stevens (Flannery O'Connor'ın (Metis - çeviren: Aylin Ülçer) İyi İnsan Bulmak Zor öyküsüne müzikal bir yaklaşım - Tom Waits'in de aynı adla bir şarkısı mevcut.)

1984 - David Bowie (Bowie'nin 1974 tarihli Diamond Dogs albümünden, yazıldığı zaman 1984 henüz bir ütopya, bugün yakın geçmiş statüsünde... Buram buram 70'ler kokan düzenlemeye özellikle dikkat. Orwell'in kült romanından yola çıkarak yazılan Radiohead şarkısı 2+2=5 bonus olsun üzerine.)

Venus in Furs - Velvet Underground (Kürklü Venüs - 1870 yılına ait bir klasik, yazan Leopold von Sacher-Masoch. Türkçe baskısı tükenmiş görünüyor, DeVotchKa yorumu da mevcut bu arada...)

Banana Co. - Radiohead (Thomas Pynchon hayranı olan Thom Yorke, bu şarkıda Marquez'in Yüz Yıllık Yalnızlık romanından ilham almış; sözlerden pek anlaşılmasa da, beyanı bu yönde.)

I, Robot - The Alan Parson's Project (İki kelime: Isaac Asimov.)

Scentless Apprentice - Nirvana (Tom Tykwer'in beyazperdeye de uyarladığı Patrick Süskind romanı Koku'dan yola çıkıyormuş meğer bu şarkı, Koku'nun Cobain'in en sevdiği kitaplardan olduğu söyleniyor. Bu vesileyle sizler için araştırdım; Cobain'in yaşama veda etmeden önce son olarak okuduğu kitap F.Scott Fitzgerald'ın The Beautiful and the Damned'i olarak geçiyor.)

Painted Bird - Siouxsie and The Banshees (Blog yazarınızın kişisel favorilerinden Siouxsie and the Banshees, haliyle Kosinski klasiği Boyalı Kuş ilham kaynağı söz konusu şarkıya.)

The Mock Turtle Song - Steely Dan (Alice Harikalar Ülkesinde, sadece sayısız göndermesiyle değil, tetikledikleriyle de eşsiz bir metin - Yalancı Kaplumbağa karakteri ise, aslen bir nevi et çorbası olup Yalancı Kaplumbağa adıyla bilinen çorbaya gönderme, göstergebilimin karanlık labirentlerine dalmadan evvel belirtelim, Alice Harikalar Ülkesinde'nin müzik bazlı pek çok okuması mevcut, Steely Dan bu listeye yakıştırdığımız oldu sadece.)

No One Knows My Plan - They Might Be Giants (TMBG'nin şarkısının ilham kaynağı olduğunu iddia etmek biraz şaibeli olsa da sözlerde açık ve net bir Platon göndermesi mevcut.)

The Ground Beneath Her Feet - U2 (Türkçede yeni yayımlanmış bir kitap: Ayaklarının Altındaki Toprak - Salman Rushdie. Şarkının sözlerinin yazarı, Salman Rushdie. Es geçmek mümkün mü?)

The Crying of Lot G - Yo La Tengo (Yine Thomas Pynchon'a saygı duruşu.)

Bananafishbones - The Cure (J.D. Salinger'ın belki de en şahane öyküsü Muzbalığı İçin Mükemmel Bir Gün'ün tetiklediklerinden... The Cure, edebiyat referansları yönünden oldukça zengin şarkılara imza atıyor; ötesi için Killing An Arab (Yabancı - Camus) veya aynı adlı gençlik kitabından yola çıkan Charlotte Sometimes'a kulak verin.)

Nietzsche - The Dandy Warhols. (Kapanış bir metinle değil, kayıtsız kalınamayacak ölçüde dev bir filozofla olsun diye.)

Iron Maiden'dan J.S. Bach'a uzanan pek çok müzisyen, metinlerden ilham almışlar ama iddiamız her tür müzik-edebiyat bağlantısını deşifre etmek değil. Okumalar ve yorumlar çok çeşitli, unutmamak gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder