28 Haziran 2011 Salı

Uzak

Yazın ne okunur ne okunmalıdır vs. eksenli tartışmalar dönüp duruyor biliyorsunuz; bu blogun yazarının kişisel tercihi, belki de yaz ışığının artan dozajıyla birlikte huzursuzluğun da yükselmesiyle birlikte, kütüphanenin sürprizlerine sığınmak içinde bulunduğumuz aylarda. İşte kütüphaneden çıkma bir kitap: Amerikan Hikayeleri Antolojisi. Derleyen Tomris Uyar; basım yılı 1983, İletişim Yayınları. Bilge Karasu, Armağan İlkin, Memet Fuat gibi isimlerin çevirileriyle Faulkner, Capote, McCullers, Barth ve Brautigan gibi yazarların öyküleri bir araya getirilmiş; her yazar hakkında kitabın editörü tarafından eklenmiş kısa bir tanıtım yazısı mevcut. Piyango adlı meşhur öyküsüyle derlemede yer alan Shirley Jackson için, Tomris Uyar şöyle demiş:


Hiziplerden uzak yaşadığı için zamanında ancak gerçek yazınseverlerin değerlendirdiği, ünsüz bir yazar. Sıcak, duygusallıktan uzak bir anlatımı var. Yazarın ürkütücü, olağanüstü olanı gündelik yaşamın içine yerleştirmekteki başarısını hemen her derlemeye alınan "Piyango" adlı öyküde kolayca gözlemleyebiliriz.



Aynı derlemede bir Barthelme öyküsü çıkıyor karşımıza: Enayi. Barthelme'nin kısa tanıtım yazısı ise şöyle:


Gazete muhabirliği ve müze müdürlüğü gibi değişik uğraşları olan Barthelme, çağdaş Amerikan yazınında alışılmışı sorguluyor, taşlamacı tutumuyla sivrilen bir yazar.


William S. Burroughs ve John Rechy'den bahsederken, "müstehcen" damgası yiyen kitaplar dünya kamuoyunu ayağa kaldırıyor, davaları da kitapları kadar ilgi topluyor, diye not düşmüş Tomris Uyar; sene 2010, 1983'ten bu yana değişen bir şey, en azından mahkeme bazında yok sanıyorum.

Yazı hariç.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder