14 Temmuz 2011 Perşembe

Deneyim

Kugelmass ertesi gün de Persky’ye gitti ve birkaç dakika içinde sihir yoluyla Yonville’e ulaştı. Emma, onu gördüğünde heyecanını saklayamadı. Birlikte saatler geçirdiler; birbirinden çok farklı geçmişlerinden konuşarak, gülüşerek. Kugelmass ayrılmadan önce de seviştiler. “Şuna bak yahu, Madam Bovary’le sevişiyorum,” dedi Kugelmass kendi kendine, “Birinci sınıfta edebiyat dersinden çakmıştım oysa ben!”

Geçen aylar içinde, Kugelmass Persky ile defalarca görüştü ve Emma Bovary ile çok yakın, tutkulu bir ilişki yaşamaya başladı. “Beni mutlaka yüz yirminci sayfadan önce sok kitaba,” dedi bir gün Kugelmass. “Rodolphe denen o herife takılmadan önce buluşmam şart kadınla.”

“Niye?” dedi Persky, “hızına yetişemiyor musun?”

“Ne hızı? Herif toprak sahibi asillerden. Bu adamların tek bildiği kur yapıp at binmek. Benim için, uyduruk kadın dergilerinde gördüğün kasıntı heriflerden farkı yok. Ama onun için, ilah, ilah!”

“Kocası hiçbir şeyden kuşkulanmıyor mu?”

“Ruhu duymuyor. Geberesiye çalışan bir sağlık teknisyeni adam. Saat on oldu mu, kütük gibi devrilip uyuyor. Ama bizimki için gece yeni başlıyor. Neyse, hadi görüşürüz.”


(Yan Etkiler, Woody Allen. Çeviren: Sıla Okur. Alıntı Kugelmass Olayı'ndan; öykü O. Henry Ödülü'ne de layık görülmüş bir W.A. klasiği. İnşa ettiği bir dolapla isteyeni istediği kitaba gönderebilen bir şarlatanın yer aldığı hikaye, Wilhelm Reich ve Orgone cihazına gönderme niteliğinde. Reich, 40'lı yıllarda geliştirdiği cihazın -ki bir dolaptan farklı olduğu söylenemez- içine girenlerin orgazmik bir enerji tecrübe edeceğini ve bu enerjinin pek çok hastalığa deva olduğunu belirtmiş; bilimselliği tartışmalı olsa da Salinger'dan Norman Mailer'a, Jack Kerouac'a pek çok edebiyatçı, bu deneyimi destekliyor. William S. Burroughs, -ellerini kullanmaksızın- 37 yaşında bu cihazın içinde orgazm olduğunu iddia ediyor ki Reich hakkında yazılmış yeni bir kitap, konuya daha da detaylı eğiliyor.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder