28 Eylül 2012 Cuma

N-n-n




N-n-notlar

14 Ekim'e değin sürecek olan Beyoğlu Sahaf Festivali başladı. Neyle karşılaşacağınızı bilemezsiniz derim, es geçmeyin. 11.00- 23.00 arası açık. Tepebaşı'nda.

Bir zamanlar kartpostal yollamak diye bir adet vardı. Artık çeşitli sms teknolojileri mevcut; ama seyahate çıkanın dostlarına kartpostallar göndermesinin beklendiği zamanlarda bunları yazmanın da bir adabı olurdu. (Sevgili X, Y çok güzel bir şehir, keşke burada olsaydın, Sevgiler, Z. - çeşitlemeler mevcut elbette, ancak genelde bu minvalde.) Jack Kerouac, kartpostallarını da diğer tüm metinlerini yazdığı gibi spontane kurgulamış, mesela şuna bakın bir, Kerouac'tan editörüne gidiyor, mesaj gayet kısa ve net: Böö!

Kerouac demişken, yazarın ölümü ardından New York Times'da yayımlanan makalede Joseph Lelyveld Kerouac'ın yaklaşımını şöyle anlatmış: "Olabildiğince sponatne yazmaktı metodu, koca bir rulo teleks kâğıdını makineye takmak ve bölünmeyen, tek bir sayfa üzerinde öyküsünü anlatmak. Elde ettiği şeyi editörüne göndermek için yeniden yazar, ama asla düzeltme yapmazdı; düzeltme yapmayı yalan söylemenin bir biçimi gibi görüyordu."

Kerouac'tan bir serbest çağrışım dalgasıyla James Franco'ya uzanalım; her taşın altından çıktığından değil, Ginsberg'ü canlandırdığı Howl'u anımsadık diye, her taşın altından çıkıyor ya, o ayrı. Franco, bu aralar farklı edebi projelerle meşgul - William Faulkner'in başyapıtı Döşeğimde Ölürken'in beyazperde uyarlamasıyla, örneğin. Franco hem yönetmen koltuğunda oturuyor hem de eseri senaryolaştıran kişi olarak geçiyor. Döşeğimde Ölürken'in yeni baskısı hazırlanıyormuş İletişim Yayınları tarafından; bunu da duyurmuş olalım bu vesileyle.

Sonbaharın yankı uyandıracak kitapları arasında bir rock yıldızının anıları da var. Neil Young'ın Waging Heavy Peace'inden söz ediyorum... Keith Richards'ın Life'ını aşar mı bilmiyorum ama beklentiler yüksek. Bu mevzu ilginç; notlarımı toparladığımda fazlasıyla subjektif bir yazı ile karşınızda olacağımı ve rock yıldızlarının biyografi çıkışlarını özetleyeceğimi umuyorum.

Bu kitap vaktinde epey patırtı koparmıştı, şimdi Türkçede. Gözden kaçmasın: Logicomix.

Pussy Riot'ın başına gelenleri takip etmişsinizdir herhalde. Feminist Press, grup üyelerinden mektuplarla Yoko Ono, JD Samson, Johanna Fateman, Karen Finley, Justin Vivian Bond ve Eileen Myles tarafından desteklenen bir e-kitap hazırlığında. Kitabın altbaşlığı enteresan: Özgürlük için Punk Dua. Punk demişken, yukarıdaki görsele dikkat, The Guardian'ın  punk posterleri arşivinden - sanatçı Linder Stirling. Buzzcocks derken... Kapı Birden Vuruldu! Çıktı, evet çıktı!

Hafta sonunda dinlenmek gerekir - adettendir. İyi tatiller!










1 yorum: