1 Nisan 2013 Pazartesi

Bahar temizliği


Kısa bir aranın ardından tekrar buradayım, sevgili okur. Ara dediğime bakmayın, hayat ara falan tanımıyor, işler yapıldıkça çoğalıyor, şu kadarlık yaşantımızda öğrendiğimiz bir şey varsa o da budur. Bu blogun eski takipçileri bilir, bahar zamanı buralarda muhakkak es verilir; mevsimlerden baharsa mevzu bahis, özetler daha can alıcı, temizlik daha acildir. İşte, öyle bir hafta geçti, bir kış daha, öyle ya da böyle, bitiverdi.

Bu arada Etgar Keret'in öyküsü, Asaf Hanuka'nın çizimleriyle Bilek Kesenler, matbaada en uzun süre kalan kitabımız olarak bir rekora imza attıktan sonra sonunda raflarda yerini buldu. Öykü, Keret'in en çok bilinen ve sevilen öykülerinden Kneller'in Mutlu Kampı'ndan uyarlama ama çizgi roman deyip geçmeyin, rastlarsanız muhakkak inceleyin ve öykünün çizimle, baskı olanaklarıyla, onca emek ve teknikle nasıl bir dünya ortaya koyduğunu görün derim. Kitabın sayfalarında yer alan ve çizimlerin boyutlarını derinleştiren gümüş rengi katmanın ancak matbaa sürecinde uygulanması gerektiğinden, kitabın hazırlanması sırasında hayal gücümüzden başka bir dayanak olmadan çalışmamız ve sonrasında gelecek örnekleri beklememiz gerekti. Anlayacağınız, biraz sancılı, çokça da heyecanlı bir bekleyişin ardından geldi Bilek Kesenler ve yüzümüzü güldürdü.

Dünya aralıksız dönmeyi sürdürdü elbette bu esnada, bir yandan Kerouac'ın Big Sur'ünün son hazırlıkları yapıldı, bir yandan önümüzdeki aylarda yayımlanacak kitaplarımızdan kimilerine yönelik çalışmalar başladı... Geçen haftanın global anlamda en kayda değer yayıncılık olayı, önlenemeyen büyümesiyle giderek devleşen Amazon'un kitap ve sosyal paylaşım sitesi Goodreads'i satın almasıydı. Shelfari'ye sahip olan Amazon'un bir sonraki hamlesinin ne olacağı, milyonlarca kullanıcının bilgilerinin neye hizmet edeceği ve kitap satışından, dağıtıma, yayıncılığa ve sosyal medyaya sıçrayan Amazon'un hamlelerinin kitap severleri nasıl yönlendireceği, merak konusu oldu. Büyük balık küçük balığı yutar mı, yoksa küçük -kara- balıklar hain pelikanlara, kılıç balıklarına, balıkçı ağlarına rağmen kendi sularında yüzmeyi sürdürmeyi başarır mı, işte haftanın, ayın, yılın ya da tüm zamanların sorusu bu...

Yüzmeye devam o halde, kendi bildiğimizce...

4 yorum:

  1. Ben mi yanlış hatırlıyorum bilmiyorum ama eskiden Siren, bu sayfanın takipçilerini yeni çıkan kitaplarla sevindirirdi. Bahar diyoruz, sevinç diyoruz madem Keret hayranlarını sevindirme vakti olsun o halde. Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kerouac ile bahar sevincini tam anlamıyla getireceğiz, haftaya!

      Sil
  2. Özlemiştik, hoş geldiniz!

    YanıtlaSil