30 Ağustos 2013 Cuma

N-n-n

Cuma notları...

Anlamakta epey zorlandığım bir proje ile başlayalım: Sanatçı Fabrizio Lamoncha, kuşların dışkılarını belli bir düzenek dahilinde kullanarak (tamamen organik!) analog bir baskı makinesi tasarlamış. "Kuşların 'punk' doğalarında bizler için değerli olan pek çok şeyin üzerine dışkılamanın" yattığını iddia eden sanatçı, bir kafes içinde beslediği kuşların dışkılarıyla Latin alfabesinin kimi harflerini oluşturan bir düzenek kurmuş.  "1984'ün Büyük Birader'i misali," sanatçının "kuşların bu aykırı tavrını pazarlanabilir bir sanat eserine" çevirdiği iddia ediliyor... Proje ile ilgili bilgiler burada. Hayvan sömürüsünün 'pazarlama' değeri bir başka yazıya konu olsun.

Costa Rica, hayvanat bahçelerinin tümünü kapatma ve buraları doğal parklara çevirme kararı aldı. Hayvanlar "diledikleri takdirde" buralarda yaşamayı sürdüreceklermiş. Dışkıdan sanat yapmaya kalkışmadıkları için ayrıca takdiri hakkediyorlar sanırım.

Shakespeare'in eserlerine alternatif kapaklar - Romeo ve Juliet kapağı için alternatif yerine 'dehşet' ya da 'Juliet'in boynunu bulunuz' da denebilirdi.

Sokakta kolaj sanatı ya da Poster Boy neyin peşinde? Cilalı fotoğraflara sakal bıyık çizmekten feyz alanlar için gerçek bir ilham kaynağı.

Bu yaz onsuz geçti maalesef, ancak Elif Şafak'ın yeni kitabının Aralık ayında çıkacağı duyuruluyor: "Bu kitapta Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi, her üç dinden insan aynı gökkubbenin altında buluşuyor.
Sarayın en tepesindekilerden toplumun en itilmişlerine kadar rengârenk ve düşündürücü bir Osmanlı panoraması sunuluyor." Serbest çağrışımın sonu yok; nedense bir Alman, bir Fransız ve bir Türk çeşitlemeleriyle başlayan fıkraları anımsıyorum şimdi (... bir bara gider, ıssız adaya düşer, vs.) Anımsamamayı tercih ederim aslında. Neyse...

Nedense bugünün notları sürrealizme kaydı, sevgili blog okuru - ben de anlam veremedim. Kapanışı daha önce Hong Kong'da bulunduğunu not düştüğüm dev plastik ördeğin Pittsburgh'e doğru yola çıktığını duyurarak yapayım ve noktayı koyayım.

İyi tatiller!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder