8 Ocak 2014 Çarşamba

Göz



Boston maratonu bombalı saldırısından sonra, şehrin güvenlik kameraları sayesinde şüpheliler birkaç gün içinde tespit edildi. Şaşırtıcıydı bu ve anketlere göre çoğu kişi eğer güvenliği artıracak ya da Boston saldırısındaki gibi suçluların yakalanmasını sağlayacaksa bu kameraların yaygın olmasını -dışarıdayken her an gözetleneceklerini bilerek- tercih ediyordu. Anket sonuçları mahremiyet savunucularını şaşırttı. Londra da kameralarla kaplı tabii. Yaygın biçimde kamera kaydı alından şehirlerde sanırım gözetleme varsa suçların da önleneceğine dair bir umut oluyor. 

Sadece otoritelerin değil de herkesin ya da herhangi birinin bizi her an izlediğini düşünürsek daha ahlaklı insanlar haline gelir miyiz?  

(Dave Eggers, kameralarla gözetlenen, ister internette ister sokakta olsun hareketleri takip ve kayıt edilen yeni çağ insanlarına ağır sorular yöneltiyor - söyleşinin tamamı Telegraph gazetesinde. Eggers'ın burada bahsettiği meselelere acayip bir mizansen dahilinde değindiği kitabı Çember (The Circle) -ki kendisi geçtiğimiz senenin yıl sonu listelerinde ortalığı resmen kasıp kavurdu- bu yılın sonunda raflarda olacak - bir başka Eggers şahanesi, Hızımızı Tadacaksınız ise şimdi mutfakta, son hazırlık aşamasında. Görselde SpY'in Madrid'deki güvenlik kameraları temalı yerleştirmesi, daha fazlası için, buraya. Aşağıda, bir Banksy klasiği, CCTV.)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder