4 Mart 2014 Salı

Kaçış



Güneş ruhu Tawa, önce içine böceksi yaratıklar yerleştirdiği bir dünya yarattı ama kısa süre içinde oradan sıkıldı. Yaratıklar sürekli kavga ediyordu. Örümcek Kadın'ı yolladı ve yaratıkların evrilebilecekleri ikinci dünyaya geçmelerini sağladı. Örümcek Kadın, sonra bu canlıları üçüncü dünyaya götürdü. Yaratılanlar artık insan olmuştu; tarımla uğraşıyor, kendilerine giysiler dikiyor ve topraktan kap kacak yapıyorlardı. Ama kötülük her yere bulaşıyordu, bu dünya da çabucak kirlendi. O zaman Örümcek Kadın, henüz kötülükle kirlenmemiş olan bir avuç canlıya dördüncü dünyaya açılan geçidi gösterdi. 

Üçüncü dünyadan buraya, dördüncü dünyaya çabucak geçivermek, mümkündü.*

Kafataslarımızdan menkul krallıklarımızda, bir yandan dünya işlerine yetişmeye çalışırken uydurduğumuz tüm o hikâyeler... Bir şeylere dayanmak ve bir şeylere direnmek için icat ettiğimiz tüm teselliler. Hayatı kolaylaştırmak adına bulduğumuz tüm çözümler. Neşelenmek, zevklenmek ve hafiflemek için giriştiğimiz faaliyetler. Çıktığımız seyahatler, hayaliyle beslendiğimiz uzak ülkeler.

Hızımızı Tadacaksınız, bunların tümünü içeren bir yol hikâyesi. Her yol hikâyesi gibi, varış noktasını değil, süreci öne çıkarıyor. Ve dünya, bizlere aldırmadan, dönüyor, dönüyor, dönüyor.

Döngüden sıkılanlar, dördüncü dünyada, tozlu Afrika yollarında ya da Estonya barlarında, kendi kaçış anlarını yaratarak denge sağlamaya bakabilir. Zaman dünyeviyse, an bizimdir.

(*Hopi yaratılış miti. Hızımızı Tadacaksınız, yarından itibaren, tüm kitapçılarda. Görselde, efsanevi cambaz Philippe Petit, bugün eriyerek yerin dibine inmiş olan İkiz Kuleler'in arasında yürüyor.)

1 yorum: