3 Mart 2014 Pazartesi

Yol


Bir küreselleşme komedisi: Hızımızı Tadacaksınız.

Eggers'ın anlattığı, fazlasıyla tanıdık ve bir o kadar tuhaf bir hikâye. Grönland'a kalkacak uçak rötar yapınca Senegal'e uçmaya karar veren iki arkadaşın, üzerlerindeki para ve omuzlarındaki yükten, bir haftalık çılgınca bir dünya seyahati sırasında kurtulma hayali. O hayal ki onları Dakar'ın tozlu sokaklarından Estonya'daki gece kulüplerine sürüklüyor; peşinde olanca hızla koşarken onları yine kendi cehennemlerine hapsediyor. Ama hız, hız iyi geliyor; dünyanın onca sancısını ancak hız dindiriyor.

Hızımızı Tadacaksınız, çağdaş zamanlarda yaşamla inceden inceye dalgasını geçiyor ve fanilerin mutlak yalnızlıklarını seyreltme çabalarını, zihnin çıkmazları bunca karanlıkken teselliyi farklı gökler altında arayanları mercek altına alıyor. Manzara her yerde aynı mı sahiden? Manzara, bakanın kim olduğuna göre değişiyor ve kimse, ama hiç kimse, kendi haritasından başkasını göremiyor. A noktasından B noktasına giden yol, yolcunun zihninde şekilleniyor. Ve Senegal sahillerinden Meksika partilerine, Londra'dan Marakeş'e her yerde manzara sabit; var olan tek gerçek hareket belki de: Son sürat seyahat.

Kerouac'ın arkadaşlar, yollar, şiir ve şarapla tecrübe ettiği yol deneyimi, çağın benmerkezci, ölümüne yalnız ve yaşama hükmen mağlup insanlarınca tecrübe edilebilir mi? Yolun coşkusu, zamane dünyasının sancılarını dindirebilir mi? Tepemizde uçaklar vızır vızır uçar, herkes müthiş bir telaş içinde oradan oraya savrulurken sorulacak yegâne soru bu belki de: Yollara düşersek omuzlarımızdaki yükler biraz olsun hafifler mi?

Hayatın trajikomik döngüsünü, dünyanın dönüş hızına meydan okuyarak kırmaya çalışan iki arkadaşın hikâyesini anlatıyor Hızımızı Tadacaksınız. Ve başladığı yerde bitip bittiği yerde başlıyor; tüm gerçek serüvenler ya da hayatın kendisi gibi; sonu en başından belli...

Esas olan varış noktası değil ama, yolun kendisi. Ve yalnız yürüneceğine dair hüküm, ta en başından verilmiş.

Doğudan batıya ve batıdan doğuya; manzara her ne olursa.

(Görsel, Retronaut'tan. İyi haftalar. Dave Eggers'dan Hızımızı Tadacaksınız yolda ve çarşamba günü raflara iniyor.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder