3 Kasım 2014 Pazartesi

N-n-n

Notlar, kalınan yerden ya da bir yerlerden devam:

Dövmede edebiyat bağlamında çığır açan bir proje ya da iddiası öyle: Alice Harikalar Ülkesinde, baştan sona, beş bin gönüllünün bedenine işleniyor. Litograph'a ait olan proje, bu telifsiz eserin beş bin kişinin tenine nakşedilmesini sağlayacakmış fakat dövmeler kalıcı değil, belirtelim. Alice, daha ziyade John Tenniel imzalı benzersiz illüstrasyonlarıyla bugüne değin pek çok dövmeye esin vermiş bir metin; Yayoi Kusama'dan Salvador Dali'ye varan pek çok sanatçı, hikayeyi resimlemiş. Hikayenin yeni bir yorumu için Otomatik Alice'e; dövme demişken efsanevi Deri öyküsünün yer aldığı Senin Gibi Biri'ne uzanalım ve kapanışı, pek sevdiğim, 1903 tarihli Alice uyarlamasıyla yapıp 1915 bağlantısını da ekleyelim. Noktayı edebiyattan ilham alan dövmeler ile koyar gibi yapıp noktalama işaretlerinden ilham alan dövmelerle bitirelim. (Sonuncu görseldeki epey korkunç, peşinen uyarayım.) İlham dediğin, kolay alınan bir şey, nereden alacağınız size kalmış.

Thomas Pynchon'ın Simpsons'a çektiği ayar ya da Homer Simpson aşkı. Homer Simpson'la adaş bir roman kahramanı arıyorsanız buraya; Pynchon'ın Inherent Vice'ının beyazperde uyarlaması için buraya buyrun.

İllüstratörlerin seçtikleri silahlar. Ardından, suç mahalleri. Son olarak, kitap illüstrasyonlarının en güzelleri. Noktayı, kişisel favorilerimden Isidro Ferrer'in tasarımlarıyla koyayım derken sene sonunun yaklaştığını ve listelerin yakında etrafı sarmaya başlayacağını anımsadım... Tehlikenin farkında mısınız?

Görselde Andy Warhol, süpermarkette derin düşünceler içinde... Temsili açılımlarını sizlere bırakıyorum.

İyi haftalar.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder