8 Ocak 2016 Cuma

N-n-n

Yılın ilk -tam- haftasına hızlı bir başlangıç: yeni çıkanlarda yok yok, yeni sene bereketli olacak gibi görünüyor, kitabevinize uğramayı ihmal etmeyin - benden söylemesi. Okumak demişken: istatistiksel bir çalışmaya göre Türkiye'de kadınlar erkeklerden, evliler bekarlardan daha çok okuyormuş ama mesela "Roman ve hikâye okumanın zaman kaybı olduğunu, insanın işine yarayacak ve bilgi edinecek kitaplar okumasının faydalı olduğunu" söyleyen kesim yüzde 16'yken kitap okuyanların yarısı "hayat görüşü ile aynı doğrultuda” kitapları" tercih ediyormuş... Muhafazakar okurlar için gelsin öyleyse, tek kitaplı kitapçı. Üzerine, dünyanın en hızlı okuyan insanları. Ardından, eski bir haber: Malatya'da kitap okuma rekoru denemesi - aynı anda sesli kitap okuyan bir stadyum dolusu insan fakat kitap neymiş, onu belirten yok, zaten amaç kitap değil şov, o ayrı. Şov demişken buraya buyrun, Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında kitaplarla domino. Sanırım en iyisi başta söylediğime, yani yeni çıkan kitaplara dönmek, rekorlar skorculara kalsın.

Kayıp zamanın izinde çizgi roman ve Özge Samancı: Meltem Gürle'nin yazısı için buraya, Kaya Genç'in New Republic'te yer alan yazısı için buraya, kitap hakkındaki New York Times makalesi için burayaBant Dergi söyleşisi içinse buraya buyrun.

Bu yıl beyazperde uyarlamalarını izleyeceğimiz kitaplar: Dave Eggers, Kral için Hologram ve önümüzdeki aylarda yayımlayacağımız Çember ile listede. Benzer bir derlemeyle devam: bu defa TV uyarlamaları, Sabit Fikir'den. Üzerine, sinema tarihinin en aykırı filmleri, bir liste. Liste demişken bir başkası, oldukça ilginç, sanat eserlerinden ilhamla çekilmiş filmler. Bu bahiste son olarak: !f'in müzik filmleri: Janis Joplin, Kurt Cobain, Blur ve daha neler neler, !f'in Spotify çalma listesine de bir göz atın isterseniz: Music for sweet & beautiful people.

Akıllara durgunluk veren eski bir haber: "Sex Pistols üyelerinin bir zamanlar yaşadığı evin arkeolojik değerinin, ilk insanların çizimlerinin bulunduğu Fransa’daki Lascaux mağarası kadar büyük olduğu öne sürüldü." Sex Pistols'ın 70'lerde kiraladıkları evin duvarlarına yapılmış resimlerden bahsediliyor haberde. Orijinali şurada ve daha mantıklı - resimler pek etkileyici değil ama olsun, Punk ölmediği sürece dert tasa gerekmez.

Kapatırken: Bant Dergi'de 2015'in İz Bırakan Kitapları - benimkiler de burada.

İyi tatiller. (Görsel Frankfurt'tan, Hauptbahnhof civarı.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder