12 Aralık 2017 Salı

Zorunluluk


Soru: Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek gibi bir zorunluluk hissediyor musunuz? Ya da insanları değiştirmek? Veya sadece iyi bir öykü anlatmak gibi bir zorunluluk?

Colson Whitehead: Böyle bir zorunluluk söz konusu değil bence, işin aslı öykü anlatmak da değil. Yazmak istediğim kitapları yazıyorum ben ve onları yazarken illa ki dünya hakkında bir şeyler öğreniyorum; elbette ki umuyorum ki başkaları da bu kitaplardan bir şeyler alsın, onların keyfine varsın, kitap bittiğinde dünyayı farkı bir biçimde algılasın... Kitaplarımdan bunu veya şunu çıkarsamalısınız diyemem tam olarak. Yorum size kalmış... Zorunluluk meselesine gelirsek, bizler bu gezegende yaşayan bireyleriz ve günü kapamaya bakıyoruz sonuçta; ister Rwanda'daki felaketleri ifşa edin ister bir dağ köyünde geçen bir cinayet romanı yazın, fark etmez, vakit geçirmenin yolları olarak ikisine de saygı duymak gerekir ve iki kitabı da okumak zevkli olur muhtemelen.

(Colson Whitehead, edebiyat Nazi'lerinin dudaklarını uçuklatacak önerilerle karşımızda ve ne isterseniz onu okuyun diyor. Söyleşi: Rumpus.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder